Πως πολλαπλασιάζεται το δενδρολίβανο και σε τι αποστάσεις γίνεται η εγκατάσταση μίας νέας φυτείας;

Ποιες είναι οι χρήσεις του σουσαμιού;
24 Οκτωβρίου, 2020
Τι είναι η ασθένεια ευτυπίωση στο αμπέλι ποια είναι τα συμπτώματα που προκαλεί και πως αντιμετωπίζεται;
24 Οκτωβρίου, 2020

Το δενδρολίβανο πολλαπλασιάζεται κυρίως με μοσχεύματα, μήκους 10cm περίπου που προέρχονται από τις κορυφές των φυτών. Τα μοσχεύματα για να αποκτήσουν ρίζες, τοποθετούνται σε φυτώριο σε ένα μίγμα κοπριάς και άμμου σε αναλογία (1:1). Πριν από την τοποθέτηση τους στο υπόστρωμα αυτό, απομακρύνονται όλα τα φύλλα εκτός από εκείνα της κορυφής. Η εγκατάσταση των μοσχευμάτων στο φυτώριο μπορεί να γίνει όλο το χρόνο και ο χρόνος ριζοβολίας τους, ανάλογα με την εποχή, κυμαίνεται από 2-4 μήνες. Καλύτερη εποχή εγκατάστασης των μοσχευμάτων στο φυτώριο είναι η άνοιξη. Τα μοσχεύματα αφού έχουν αναπτύξει ρίζες, φυτεύονται στο χωράφι τον επόμενο Οκτώβριο –Νοέμβριο ή αργότερα τον Φεβρουάριο- Μάρτιο.

Επίσης μπορεί να φυτευτούν και μοσχεύματα που προέρχονται από ώριμο ξύλο κατευθείαν στο χωράφι, την άνοιξη. Επίσης πέρα από τα μοσχεύματα χρησιμοποιούνται και παραφυάδες που φυτεύονται την ίδια εποχή.
Σε ξηρικά χωράφια τα έρριζα φυτά φυτεύονται σε γραμμές που απέχουν 1 μέτρο ενώ επάνω σε κάθε γραμμή η απόσταση φυτού από φυτό είναι 0,60- 0,80 μέτρα, ενώ στα ποτιστικά οι αποστάσεις είναι 1 μέτρο. Η φύτευση γίνεται με τα χέρια ή με μηχανές (καπνοφυτευτικές).