Τι να κάνω ώστε να βελτιωθεί το ποσοστό φυτρώματος των σπόρων κάπαρης;
25 Οκτωβρίου, 2020
Τι είναι η χλωρά λίπανση; Με τι φυτά γίνεται και τι ωφέλειες έχουν οι καλλιέργειες στις οποίες εφαρμόζεται;
25 Οκτωβρίου, 2020

Ο Λωτός είναι ένα καρποφόρο δένδρο που προσαρμόζεται σε διαφορετικά εδαφοκλιματικά περιβάλλοντα. Το κλίμα που ευνοεί την καλλιέργεια του είναι το κλίμα που επικρατεί τόσο στις νότιες και νησιωτικές περιοχές, όσο και στις κεντρικές και βόρειες της χώρας μας. Ανάλογα με την ποικιλία το φυτό αυτό αντέχει μέχρι και σε ( -18°C) την περίοδο του χειμώνα. Έχει μικρές απαιτήσεις σε χειμερινό ψύχος για την διακοπή του ληθάργου των οφθαλμών (150-400 ώρες κάτω από τους 7ο C).
Σε περιπτώσεις που οι χειμερινές θερμοκρασίες είναι χαμηλές, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος παγετού επάνω στους βλαστούς του φυτού, χρησιμοποιείται σαν υποκείμενο το Diospyros .lotus, το οποίο δείχνει αξιόλογη αντοχή στις χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες.
Οι κλιματικές συνθήκες της καλλιέργειας της ελιάς, των εσπεριδοειδών, της συκιάς, της βερικοκιάς είναι αυτές που αρμόζουν και στην καλλιέργεια του λωτού. Ο λωτός είναι φυτό που έχει ευαισθησία στους ισχυρούς ανέμους επειδή μπορούν να παρατηρηθούν σπασίματα των βλαστών ειδικά κατά τους θερινούς μήνες, όταν υπάρχει αρκετή καρποφορία επάνω στους βλαστούς. Επίσης δεν είναι ανθεκτικό φυτό στην καλοκαιρινή και παρατεταμένη ξηρασία του καλοκαιριού.
Το φυτό αυτό, μπορεί να καλλιεργηθεί σε διάφορους τύπους εδαφών, ακόμη και σε σχετικά αργιλώδη εδάφη, σε αντίθεση με τα περισσότερα καρποφόρα δέντρα. Γενικά έχει τα καλύτερα αποτελέσματα σε βαθιά και γόνιμα εδάφη, μέσης συστάσεως, με pH πέριξ του 7 και με ένα εύρος ρΗ 5,8-8, που έχουν καλή στράγγιση.
Οι υψηλές περιεκτικότητες του εδάφους σε ασβέστιο δεν το επηρεάζουν αρνητικά. Τα εδάφη με υπερβολικές συγκεντρώσεις μεγαλύτερες τις τάξεως των 100 ppm για το νάτριο, 1 ppm για το Βόριο και 10 ppm για το Μαγγάνιο, καλό θα είναι να αποφεύγονται.
Επομένως ο Λωτός προσαρμόζεται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, κυρίως όμως σε παράλιες αλλά και ημιορεινές περιοχές όπου το κλίμα χαρακτηρίζεται σαν ήπιο.