Πληροφορίες για τα χλωρά κλαδέματα στην ποικιλία αμπέλι «ντεμπίνα»
24 Οκτωβρίου, 2020
Πως πολλαπλασιάζεται το δενδρολίβανο και σε τι αποστάσεις γίνεται η εγκατάσταση μίας νέας φυτείας;
24 Οκτωβρίου, 2020

Το σουσάμι έχει πολλές χρήσεις, κυριότερες των οποίων είναι:

Α)Το σησαμέλαιο
Η εξαγωγή του ελαίου του σουσαμιού που γίνεται με συμπίεση εν ψυχρώ δίνει ένα έλαιο πικρό, με σταθερή δομή, ελάχιστα αρωματικό, που χρησιμοποιείται άμεσα στην διατροφή. Εφόσον η εξαγωγή του ελαίου γίνει με την εν θερμώ μέθοδο ή με ειδικούς διαλύτες το έλαιο αυτό χρησιμοποιείται σαν βιομηχανικό έλαιο στην παραγωγή μαργαρίνης, την σαπωνοποιία, αλλά και στην παραγωγή χρωμάτων. Επίσης στην περίπτωση που η εξαγωγή γίνει με μία αλκοόλη, τότε το έλαιο αυτό χρησιμοποιείται στην φαρμακοβιομηχανία και την παραγωγή εντομοκτόνων.

Β)Η «πίτα» του σουσαμιού
Η «πίτα» του σουσαμιού, δηλαδή τα υπολείμματα των σπόρων μετά την εξαγωγή του ελαίου, έχει πολύ μεγάλη θρεπτική αξία και χρησιμοποιείται στην διατροφή των αγροτικών ζώων, όπως είναι οι γαλακτοπαραγωγές αγελάδες αλλά και σαν διατροφικό συμπλήρωμα, για την διατροφή των ανθρώπων αφού υποστούν επεξεργασία.

Γ) το άλευρο του σουσαμιού.
Με ειδική επεξεργασία παράγεται άλευρο, που μπορεί να αντικαταστήσει σε διάφορες χρήσεις το άλευρο της αραχίδας.

Δ) Προϊόντα ζαχαροπλαστικής
Παράγονται διάφορα είδη ζαχαροπλαστικής με μέλι, όπως είναι τα παστέλια, ενώ αποτελεί επίσης το βασικό συστατικό της παρασκευής του χαλβά.

Ε) Σαπωνοποιία
Όπως γίνεται και με το ελαιόλαδο παράγεται μία ποικιλία σαπώνων.
Στ) Κρέμες για μασάζ
Παράγονται κρέμες μαζί με το έλαιο του βουτυρόδεντρου, που χρησιμοποιούνται σαν κρέμες αντιμετώπισης διαφόρων αλγών, αλλά και διαφόρων ασθενειών του δέρματος.

Ζ) Σιρόπι
Είναι ένα προϊόν που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση του συναχιού, τα παράσιτα του δέρματος, την αρτηριακή πίεση, τις αιμορροΐδες, κλπ

Η) Ο άρτος από σουσάμι
Πρόκειται για ψωμί που είναι πολύ θρεπτικό και το οποίο παράγεται από σπόρους σουσαμιού, αλεύρι, γάλα, φρούτα, έλαιο, αβγά και μαγιά.

Θ) Ταχίνι.
Το ταχίνι είναι φυσικό προϊόν και παράγεται από τους σπόρους του σουσαμιού, αφού αποφλοιωθούν και αποξηρανθούν. Στη συνέχεια πολτοποιούνται και δημιουργείται ο πολτός του ταχινιού.